ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Изабране школе за прву фазу спровођења програма стручног усавршавања за достизање основног нивоа дигиталних компетенција за наставнике

Министарство просвете, науке и технолошког развоја  упутило је ЈАВНИ ПОЗИВ свим основним и средњим школама чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе у Републици Србији за учешће у првој фази спровођења програма стручног усавршавања за достизање основног нивоа дигиталних компетенција за наставнике основних и средњих школа.

Комисија је извршила увид у поднете пријаве и према утврђеним критеријумима сачинила листу школа и одредила број обука које ће школа добити у првој фази. Обука је, у овом моменту, обезбеђена за 2276 запослених у 205 школа. Школе које су аплицирале, а нису сада ушле у програм обуке, биће укључиване према динамици коју ће диктирати  обезбеђивање додатних средстава.

Одлуку која садржи списак школа и број добијених обука можете преузети ОВДЕ.

Програм стручног усавршавања реализоваће се у школама према динамици и на локацијама условљеним бројем учесника из једне школе односно јединице локалне самоуправе и техничким условима за реализацију, почев од 15. августа 2017. године. Програм стручног усавршавања биће бесплатан за учеснике.

 На адресу Министарства приспело је пет стотина седамдест пријава.  Школе су у пријави послале податке о укупном броју наставника и стручних сарадника, броју наставника који су према упитнику за самовредовање проценили да не достижу основни ниво дигиталних компетенција и броју рачунара који могу истовремено да буду на интернету и користе се у току обуке.

Критеријуми за одабир школа су били:

  1. број кандидата у односу на величину колектива (до 30% колектива пријављено за обуку),
  2. технички услови – број рачунара повезаних на интернет тако да се може организовати обука,
  3. територијални распоред школа,
  4. веће укључивање гимназија у обуке,
  5. број наставника укључен у обуке релативно сразмеран броју становника округа,
  6. у окрузима у којима није био довољан број школа које су исказале потребе за мање од 30% колектива, или није било техничких могућности да се укључе сви пријављени кандидати, школама је додељен мањи број места на обуци него што је тражено, а остали наставници ће, у случају потребе, добити обуке у некој од следећих фаза.

Очекује се да у случајуевима кад је школи смањен број места у односу на тражени, обуку похађају кандидати са најнижим нивом дигиталних компетенција.

Ради организације обука потребно је да школски координатори у најкраћем могућем року доставе додатне податке путем упитника http://upitnici.prosveta.gov.rs/index.php/945824?lang=sr

Додатне информације могу се добити упитом на електронску адресу: obuke.digikomp@prosveta.gov.rs

Loading