ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Изграђена ОШ ,,Србија“ у Црквини код Шамца средствима Владе Републике Србије

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик отворили су данас у Црквини код Шамца нову Основну школу ,,Србија“, за чију изградњу је новац донирала Влада Србије.

Председник Владе Вучић је том приликом поручио грађанима Републике Српске да увек могу да рачунају на подршку Србије и пожелео је малишанима да уче и уживају у новој школи, али и да савладавају нове технологије.

Премијер Вучић је подсетио на то да је ово друга школа у Републици Српској у коју је Влада Србије уложила средства, и додао да ће ове године за изградњу образовних установа, спортских дворана и других објеката од јавног значаја у Српској бити опредељено знатно више новца.

Председник Републике Српске Милорад Додик је нагласио да је Србија ове и прошле године уложила приближно два милиона конвертибилних марака за изградњу школа у Републици Српској, као и да финансира изградњу моста код Братунца. Он је, изражавајући захвалност Србији на помоћи након катастрофалних поплава 2014. године, подсетио на то да је она, иако је и сама била суочена са поплавама, донела одлуку да део новца уложи у обнову Републике Српске.

Отварању новоизграђене школе присуствовали су наставници, ученици, родитељи, представници међународних организација, као и министри Владе Републике Србије и Владе Републике Српске.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић, министар културе и информисања Иван Тасовац и министар омладине и спорта Вања Удовичић уручили су ученицима пригодне поклоне. Министар Вербић је предајући комплет књига Иве Андрића присутнима поручио: ,,Желимо да помогнемо и школску библиотеку, па да почнемо од А, са Андрићем“.

Током обиласка Основне школе ,,Србија“, министар Вербић разговарао је о до сада оствареној сарадњи са колегама из Републике Српске, Јасмином Комићем, министром науке и технологије и Данетом Малешевићем, министром просвете и културе.

Основна школа у Црквини код Шамца потпуно је уништена у поплавама 2014. године, а средства за изградњу новог објекта, у износу од око милион конвертибилних марака, обезбедила је Влада Републике Србије, док је део новца обезбедио и Програм УН за развој (UNDP).

Loading