ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Изградња још два нова вртића у Смедереву и Шиду

Уговори о изградњи два нова вртића у Радинцу код Смедерева и Шиду чији је капацитет 390 места, потписани су данас у Београду.

Уговоре су потписали  први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, градоначелник Смедерева Јован Беч и председник општине Шид Зоран Семеновић.

„Један од стратешких циљева нашег Министарства је повећање обухвата деце предшколским васпитањем и образовањем. Изградњом нових вртића и повећањем њихових капацитета, као и подизањем квалитета васпитања и образовања на свим нивоима испуњавамо циљеве наше образовне политике. У том смислу, врло је значајна  подршка развоју и васпитању деце од најранијих узраста, јер је то од значаја за њихово даље образовање“, изјавио је министар Бранко Ружић.

Нови вртић у Смедереву, који се гради у Радинцу, простираће се на више од 1600 метара квадратних и имаће места за 250 малишана, а вредност инвестиције је око 169 милиона динара.

За објекат у Шиду је издвојено око 131 милион динара и простираће се на површини већој од 1100 метара квадратних, а имаће капацитет 140 места.

Планирани рок за завршетак радова на ова два објекта је годину дана.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Светском банком спроводи пројекат изградње нових вртића у оквиру програма „Инклузивно предшколско васпитање и образовање.“

Овај програм, осим проширења капацитета од 11000 нових места кроз изградњу нових и проширење и адаптацију постојећих предшколских установа, посебну пажњу посвећује и унапређењу предшколског васпитања и образовања кроз увођење Нових основа програма, као и знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку и обуке за око 12.000 васпитача. Битан аспект програма је и инклузија деце од најранијег узраста, као и сензибилисање и едукација родитеља о овом питању.

Loading