ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Измене у пробном онлајн завршном испиту током три дана

Данас су ученици осмог разреда имали прилику да процене своје знање из српског/матерњег језика. Према првим повратним информацијама у једном краћем периоду дошло је до преоптерећења система, што је код одређеног броја ученика довело до непријатности. Брзом реакцијом компаније Комтрејд и Канцеларије за информационе технологије активирани су додатни ресурси, чиме су отклоњена успорења у раду система.

Имајући у виду наведене околности донета је одлука да се термин за решавање теста данас 22.04.2020. продужи до 21.30 часова, што ће бити и у наредна два дана.

Да бисмо омогућили равномерно оптерећење система сугеришемо ученицима са територије АП Војводине да тестове у наредна два дана решавају у термину 8-12 часова, ученцима са територије Града Београда 12-16 часова, а свим осталим ученицима у термину 16-21.30 часова.

Потребно је имати у виду да је онлајн тест за самопроцену знања за завршни испит организован у потпуности бесплатно захваљујући Комтрејду и ИТ Канцеларији. Услед околности у којима се налази читав свет, успостављање система на којем ће самопроцену знања спровести преко 65.000 ученика, морало је бити спроведено у веома кратком року, не остављајући времена за детаљно тестирање и фино подешавање система. Претходно свакако не представља проблем с обзиром на то да је сврха система да се обезбеди један од начина за самопроцену знања ученика у циљу провере спремности за завршни испит. Сви ученици ће свакако добити прилику да ураде самотестирање и у том смислу ниједан ученик не сме, нити може бити оштећен.

Свим ученицима желимо успешно решавање тестова у наредна два дана и уједно се захваљујемо компанији Комтрејд и Канцеларији за информационе технологије и електронску управу на несебичној подршци и напорима да у време ванредног стања својим волонтерским ангажовањем обезбеде несметано функционисање система, као и хардверским и софтверским ресурсима које су ставили на располагање за потребе спровођења онлајн теста.

Loading