ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Изузетан успех српских научника

По први пут у историји српске науке, Европски истраживачки савет (European Research Council, ERC) уврстио је један научни пројекат из наше земље међу најизврсније истраживачке подухвате у Европи.

Наиме, наша научница Софија Стефановић и њен тим из Лабораторије за биоархеологију, при Одељењу за археологију Филозофског факултета у Београду освојили су грант Европског исраживачког савета. Они су добили финансирање за пројекат BIRTH који се бави порођајима, мајкама и бебама, односно еволуцијом плодности која се догодила у праисторији, у периоду неолита, од 10.000 до 5.000 година пре нове ере на Балкану

Софија Стефановић и њен тим испитају налазе људских зуба из праисторијског периода и проучавањем такозваних инкрементних линија у зубном цементу (од којих свака одговара једној години живота) наилазе на оне које су тамне, задебљане и минерализоване јер, према клиничким студијама, такве линије указују на трудноћу. Анализом ових линија, они ће добити статистику порођаја код неолитских жена и тако утврдити зашто се људска популација у овом добу умногостручила.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић потписао је 1. јула у Бриселу споразум о придруживању Хоризонту 2020 који омогућава научницима из Србије приступ научним фондовима Европске уније. Европски истраживачки савет, који је део Хоризонта 2020 постоји од 2007. године и располаже буџетом од 13 милијарди евра. Кроз Савет се финансирају искључиво пионирске идеје које отварају нова истраживачка поља и уводе иновативне приступе истраживања у науку.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја честита тиму из Лабораторије за биоархеологију на овом изузетном успеху.

Loading