ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Изузетни ученици Србије

Министарство просвете поставило је широм Србије билборде који приказују ученике који су на интернационалним такмичењима освојили бројна признања. 38 билборда са фотографијама талентованих основаца и средњошколаца постављено је у Београду, Новом Саду, Нишу, Ужицу, Крагујевцу и Чачку. На њима су се нашли освајачи награда и признања из области информатике, роботике, хемије, физике, математике, балета и музике..

На билбордима су ученици Математичке гимназије у Београду, Јелена Иванчић, Јован Торомановић и Милош Милићев, који су Међународној олимпијади из математике у Великој Британији, освојили златну, бронзану и сребрну медаљу. На Међународној математичкој олимпијади за девојке  у Кијеву, Тамара Поњавић и Јелена Иванчић освојле су златну медаљу.

Међу изванредним студентима су Лука Царевић и Алекса Ђорђевић, који су на 15. Јуниорској научној олимпијади у Боцвани освојили бронзане медаље, као и Игор Ескић, освајач бронзане медаље на Светској географској олимпијади у Хонг Конгу.

Војин Ивковић, Александра Петковић и Душан Игић, Момчило Тошић, Маја Цветковић, освајачи су бронзаних медаља на међународним такмичењима из физике у Пољској, Мађарској и Италији.

Ученици Крагујевачке гимназије Михаило Шундовић, Вук Лазовић и Душан Тењовић,  освојили су 2. награду из роботике у Шангају, а ђаци Основне школе „Краљ Петар II“ из Ужица, Лука Мајкић, Андреј Стевановић и Драгица Гавриловић освојили су трећу награду на истом такмичењу.

Међу угледним ученицима су награђивани млади спортисти Никола Мујановић и Душан Чолаковић који су освојили трећа места у скоку у вис и бацању кугле, Папић Марија друго место у трчању на 200 м и Адриана Вилагош прво место у бацању копља.

Балерине из Балетске школе Лујо Давичо, Лауреаткиње су II Међународног балетског такмичења Костадинка Дина Николић, Панчево, Јана Зимоњић, Сара Јаћовић, Поликсени Куртановић, Анастасија Вујновић и Оља Алексић.

Из Музичке школе „Станковић“ награђени су Лука Митровић, за 1. место у виолини Antionio Salieri у Верони, и он је са Леном Јовић, Анђелином Рујевић и Борисом Милошевићем на виолончелу лауреат Polyhimnia такмичења у Скопљу. Поред њих, на билбордима су се нашли Марко Ковачевић на клавиру и Мина Јаковљевић која је освојила 2. место на Међународном такмичењу Друштва харфиста у Словенији.

Међу музичким талентима, нашле су се ученице Музичке школе „Мокрањац“ и „Даворин Јенко“, Миња Стојановић која је на харфи освојила прво место на Prof. Karel Patras Harp Competition у Прагу, као Лара Арбајтер која је на клавиру освајач другог места и специјалне награде на International Carl Maria von Weber compеtition, у Дрездену.

Loading