ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Јасеновац- право на незаборав

У Дому Народне скупштине Републике Србије данас је одржан први јавни час историје посвећен жртвама концентрационог логора Јасеновац. Часу је присуствовало 150 ученика београдских гимназија и њихови професори. Осим преживелих логораша ученицима су се обратили и помоћник министра за средње образовање и образовање одраслих Александар Пајић, саветник председника Владе Владо Божовић као и амбасадорка Љиљана Никшић.

У Дому Народне скупштине, месту где креирамо будућност ми се данас сећамо прошлости. Никада не смемо да заборавимо да су Срби, Јевреји и Роми били највећи страдалници у Јасеновачком логору као ни жртве које је поднео наш народ за бољу и светлију будућност, рекао је Пајић.

Божовић је нагласио да данас славимо Дан победе, заједнички дан када су наши преци победили фашистичку аждају и изразио захвалност на подршци Министарства просвете у грађењу културе  сећања на страдање нашег народа, насупрот некултури заборава.

Током истoријског  часа ученицима су се обратили и преживели логораши који су испричали своје драматичне приче о преживљавању у логору. Ученици су потом обишли изложбу Јасеновац- право на незаборав.

Loading