ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Јавни позив МАСТЕР 4.0 за избор студијских програма мастер академских студија из области биоинформатике

Министарство просвете објављује Јавни позив МАСТЕР 4.0 за избор студијских програма мастер академских студија из области БИОИНФОРМАТИКЕ на који се могу пријавити високошколске установе (универзитети и факултети) чији је оснивач Република Србија, односно аутономна покрајина, а које реализују студијске програме основних и мастер академских студија из области природно-математичких (биологија, математика, рачунарство…) и медицинских наука (медицина, фармација…), као и из области информационих технологија и биотехнологије (ИТ, пољопривреда, биохемијско инжењерство…) у пољу техничко-технолошких наука, самостално или заједнички са другим акредитованим високошколским установама (универзитети и факултети) и/или акредитованим научноистраживачким организацијама.

Иницијативом за развијање студијског програма Мастер 4.0 Биоинформатика прате се тенденције савремене науке да истраживања и имплементацију научних сазнања заснива, како на обради, тако и на интеграцији података из различитих база, ретрoактивно и проактивно, и на прави начин повезује различите дисциплине и претходна образовања. Циљ оваквог школовања јесте обезбеђивање националног, али и међународног компетитиваног кадра у више научних области са могућим ангажовањима у области информатике, базичних природних наука, екологије, прехрамбене индустрије, ветерине, пољопривреде, јавног здравља са посебним значајем у интедисциплинарним истраживањима, али и примени у индустрији.

Овај конкурс представља наставак активности Владе Републике Србије на унапређењу и успостављању нових студијских програма који су усмерени ка потребама савременог друштва и привреде, а у складу са стратешким документима: Стратегија развоја образовања и васпитања у Републици Србији до 2030. године, Стратегијом паметне специјализације у Републици Србији за период од 2020. до 2027. године, Стратегијом развоја вештачке интелигенције у Републици Србији за период 2020–2025. година и Стратегијом развоја стартап екосистема Републике Србије за период од 2021. до 2025. године.

Министарство ће финансирати израду, акредитацију и реализацију до три интердисциплинарна студијска програма мастер академских студија из области биоинформатике, у трајању од најмање 2 семестра, који буду изабрани на конкурсу, са по 5 милиона динара. Такође, на изабраним студијским програмима Министарство у школској 2025/2026. планира финансирање по 10 буџетских студената, под условом да студијски програми буду акредитовани. Рок за подношење пријаве са конкурсном документацијом је 22. јун 2024. године.

Пријављивање се врши електронски путем апликације на интернет адреси https://prijava.prosveta.gov.rs.

Сви прилози се достављају електронским путем и тек када се уз пријаву прикаче сви прилози и обележе сва поља може се одштампати пријавни формулар који се са потписом органа пословођења (без прилога) шаље на адресу: Министарство просвете – Сектор за високо образовање, Београд, Немањина 22–26, са назнаком: „За јавни позив – Мастер 4.0 из области биоинформатике“.

Додатне информације се могу добити у Министарству просвете – Сектор за високо образовање, на електронској адреси master4.0bioinformatika@gov.rs.

Loading