ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Једнака права на образовање

Помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић разговарала је данас у Шиду са директорима основних школа  те општине о  процесу укључивања деце миграната у образовни систем.

На састанку је успостављена мрежа подршке школама на локалном нивоу како би се омогућило да  113 деце миграната из два прихватна центра, Адашевац и Принциповац, почну са похађањем наставе у четири школе у Шиду.

 На процесу укључивања деце мигранaта у образовни систем Министарство ради заједно са Министарством здравља,   Министарством за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, Комесаријатом за избеглице и Уницефом, што говори о односу Владе Републике Србије према овом питању, рекла је Недељковић и нагласила да свако дете има право на образовање и да децу не би смели делити на београдску, мигрантску и шидску.

Она је додала да је Министарство у спровођењу ових активности посебно водило рачуна о деци која су без родитељске пратње као и о потребама деце која су већ у образовном систему исто као и о оној која ће ући у образовни систем.

Министарство препознаје разлоге за страх код родитеља који лежи у недовољној информисаности средине, као и спорадичним искуствима са одраслим мигрантима, међутим, то не сме да буде разлог да се деци мигрантима ускрати право на образовање. Постоји јасна стратегија укључивања деце миграната у образовни систем Србије, која је формулисана кроз стручно упутство, а обезбеђена је и менторска подршка саветника. Постоје и школе у којима је све то примењено и оне могу послужити као пример добре праксе, поручила је Недељковић.

Министарство кроз стручна упутства и менторску подршку саветника спроводи јасну стратегију укључивања деце миграната у образовни систем.

Loading