ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Једнаки услови за образовање деце у Србији

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић, министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић и министар омладине и спорта Вања Удовичић обишли су радове на обнови Основне школе „Војвода Живојин Мишић“ у селу Рајковић, у општини Мионица, након чега су присуствовали потписивању Уговора о обнови Средње школе „Хиљаду триста каплара“ у Љигу.

Уз поруку да је циљ обнове школа у Србији да се свој деци обезбеде једнаки услови за образовање, премијер Вучић је у селу Рајковић, општина Мионица, навео: „Циљ нам је да променимо изглед земље и да утичемо на будућност деце. Хоћемо да свако дете са села, из Рајковића, Крчмара или било којег другог из мионичког краја, има једнако право на образовање и добре услове. Хоћемо да покажемо да је наша обавеза да створимо једнаку шансу за ту децу“.

Председник Владе је рекао да је поносан на то што је Влада решена да обнови све школе у Србији. „Желимо да наша деца иду у чисте учионице. Желимо да помогнео и наставницима, којих је овде 33, а 18 су ваннаставно особље, да им свима помогнемо да раде и живе у бољим условима. Овде има и 242 деце, заједно са истуреним одељењима. Добро је да их није мање, да је пад заустављен, а надам се да ће их бити и више“, рекао је Вучић.

Школа у Рајковићу је једна од најстаријих основних школа у мионичкој општини. Почела је да ради 1888. године као четвороразредна школа, а данас у њеном саставу има девет школских јединица, једно у Рајковићку и осам истурених одељења у околним селима, од тога два осморазредна и седам четвороразредних. Матичну школу у Рајковићу похађа 106 ђака, што са ученицима из истурених одељења броји укупно 242 ђака, 22 одељења и 32 наставника.

Радови на санацији и адаптацији Основне школе „Војвода Живојин Мишић“ у селу Рајковић, општина Мионица у вредности од 25,8 милиона динара финансирају се преко Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије и обухватају замену дела крова, промену подова, столарије, санирање мокрих чворова, израду термофасаде и три кабинета.

Након обиласка школе у селу Рајковић, председник Владе Републике Србије Александар Вучић, министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић и министар омладине и спорта Вања Удовичић присуствовали су потписивању Уговора о обнови Средње школе „Хиљаду триста каплара“ у Љигу.

Премијер Вучић је, том приликом, упутио позив ангажованим предузећима да максимално одговорно изведу радове, јер ће им то бити референца за нове пројекте, којих ће свакако бити и поновио да ће наставити да обилази све школе које треба обновити у Србији, а како би сва деца имала једнаке шансе на образовање и постизање максималних резултата.

Средњу школу „Хиљаду триста каплара“ у Љигу похађа 320 ђака у 14 одељења, а радови на санацији и адаптацији објекта у вредности од 14.365.975,00 динара почеће 1. јуна. Радови се финансирају преко Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије и обухватају радове на хидроизолацији здања, покривању крова, обнови тоалета, фасаде, а у плану је и замена олука и ограда око дворишта школе.

Loading