ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Једнаки услови за образовање за сву децу

Свечаном дочеку ђака првака у Основној школи „ 22. децембар“ у Доњој Трепчи присуствовали су министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић и покрајински секретар за образовање Зоран Милошевић.

Министар је првацима пожелео добродошлицу речима:

Прваци данас постају велики људи и стварају ново животно доба. Циљ Србије, Владе и Министрарства ја да сва деца имају исте шансе, без обзира да ли живе у граду или селу. Донели смо вам рачунаре, а до следећег јубилеја школе обезбедићемо и једну паметну таблу, да деца и овде имају једнаке услове за учење као и ђаци у Чачку, Београду или било где, рекао је Шарчевић.

Он је подсетио да је више од 300 школа током лета реновирано и опремљено.

Жеља ми је да ова земља једног дана има много успешних младих људи којима је интерес да остану овде, да подигну квалитет живота на виши ниво. То се неће догодити само по себи. Нови програм за информатику уважава чињеницу да у образовни систем долазе генерације рођене у дигиталном добу. Информатика и рачунарство ће ученицима приближити информационе технологије и учи их како да их безбедно користе. Са друге стране, програмирање даје ученицима могућност да развију компјутерски начи размишљања и решавања проблема, рекао је министар.

Честитајући првацима полазак у школу председница Народне Скупштине указала је на чињеницу да школа у Доњој Трепчи ове године прославља јубилеј 120 година постојања и да може да се поноси радом учитеља , родитеља и деце.

У 120 година постојања ове школе ово је први пут да је један министар Владе Србије дошао у посету да види како изгледа школовање деце на селу. И Влади, и председнику Вучићу и свима нама је подједнако важно да деца на селу имају једнаке услове током школског образовања и одрастања, као и деца у градовима,поручила је Гојковић.

Гојковић и Шарчевић уручили су ранчеве и школски прибор за свих 93 ученика школе, као и рачунар и три лаптопа.

 

Loading