ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Јовић: Европска ноћ истраживача важна за промоцију науке

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Александар Јовић позвао је све заинтересоване да се укључе у Европску ноћ истраживача која се одржава 30. 9. и 1.10. у више градова широм Србије и да на тај начин уживају у бројним научним садржајима.

Он је истакао да је оваква манифестација од великог значаја, јер промовише науку међу широм популацијом, пре свега међу децом и омладином. Такође, учешће научника у оваквим програмима је, како је оценио, од пресудне важности за даљи развој науке у Србији.

„Европска ноћ истраживача у Србији финансира се из програма „ХОРИЗОНТ ЕВРОПА“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Kири“, рекао је он.

Научници из Републике Србије, како је додао, били су веома успешни у програму Хоризонт 2020.

„Зато је Министарство учинило све да осигура што боље услове учешћа наше научне заједнице, српских истраживача и научних институција, у новом програму Хоризонт Европа који је почео 2021. године, из којег се финансира и овај пројекат, а који је наставак претходног програма Хоризонт 2020“, истакао је Јовић.

Додао је да Министарство просвете, науке и технолошког развоја пружа пуну подршку свим истраживачима и научноистраживачким институцијама које учествују у европским програмима за финансирање науке, истраживања и иновација.

„Драго нам је да се овогодишња манифестација, одржава само недељу дана после Светске конференције о природним наукама и одрживом развоју, која је као главни догађај Међународне године природних наука за одрживи развој, проглашене од стране UNESCO-а“, додао је он.

Овогодишња Европска ноћ истраживача биће одржана 30. септембра и 1. октобра од 16 до 22 часа, а сви садржаји биће у потпуности бесплатни за све посетиоце.

Све информације и програм доступни су на сајту  https://www.nocistrazivaca.rs/

 

Loading