ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Јовић: Образовни систем Србије подстиче учење страних језика

Помоћник министра за европске интеграције и међународну сарадњу др Александар Јовић рекао је данас на догађају поводом обележавања Европског дана језика да образовни систем Србије поред тога што гаји и подстиче учење страних језика, потпуно поштује међународне стандарде у области образовања на језицима мањина.

Јовић је рекао да је важно подизање свести о значају учења језика ради постизања вишејезичности и успостављања интеркултурног дијалога. „Желимо да поносно промовишемо српски језик и наше ћирилично писмо, али поносни смо и на оно што чинимо, да би обезбедили услове да сваки грађанин практикује своје право на образовање на матерњем језику, поштујући основно људско право на образовање“, рекао је Јовић и додао да наставу на језицима мањина похађа више од 45.600 ученика у 189 школа. За њих је обезбеђено преко 1000 уџбеника је на језицима националних мањина.

Дечји културни центар Београд, у оквиру програма Међународни клуб пријатељства, данас је на Тргу републике организовао програм за децу и младе поводом Европског дана језика. Програм је реализован под покровитељством EUNIC Cluster, Савета Европе, Делегације Европске уније у Београду и Градске управе града Београда. Овај празник се прославља у свим земљама Европе од 2001. године на иницијативу Савета Европе у сарадњи са Европском комисијом.

Loading