ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Јовић: Обуке важне за унапређење вештина истраживача у писању пројеката

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Александар Јовић отворио је обуке за писање, развој и буџетирање Хоризонт пројеката и оценио да ће ови тренинзи помоћи истраживачима и истраживачким институцијама из Србије да развију вештине потребне за писање успешних пројектних пријава, како би били још успешнији у овом програму.

Јовић је захвалио реализаторима Програма „Подршке имплементацији мултилатералних споразума у области животне средине“, што су организовали вебинаре и тренинге за јачање капацитета научноистраживачких институција за писање предлога пројеката за европске програме.

Иако је можемо бити задовољни успехом који су истраживачи и научноистраживачке организације из Србије постигле у претходном оквирном програму за истраживање и иновације – Хоризонт 2020 програму, овакве обуке пружају потребна знања и вештине нашим истраживачима, али и административном особљу, како би НИО из Србије биле конкурентне истраживачким институцијама из ЕУ“, рекао је он.

Подсетио је да су према статистичким подацима из марта 2021. године, институције из наше земље забележиле 571 учешће у програму Хоризонт 2020.  Проценат успешности, односно проценат финансираних пројеката у односу на укупан број поднетих предлога пројеката је, како је рекао,  11,62 одсто, а европски проценат успешности је 12,03 одсто.

Надам се да ће овај и овакви тренинзи помоћи истраживачима и истраживачким институцијама из Србије да буду још успешнији у Хоризонт Европа програму и да ћемо престићи европски просек успешности пројектних пријава. Сигуран сам да ће вам овај тренинг пружити нове информације о програму Хоризонт Европа и помоћи да развијете вештине потребне за писање успешних пројектних пријава, а затим и успешну имплементацију „добијених“ пројеката“, рекао је Јовић.

Тродневни Тренинг за писање, развој и буџетирање Хоризонт пројеката одржава се 15, 16, и 22. јуна у Београду.

Тренинг је организовала Европске тренинг академије (EUTA) уз подршку програма “Подршке имплементацији мултилатералних споразума у области животне средине” који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП) средствима Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ) у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством заштите животне средине.

Тренинг има фокус на теме из области животне средине и предстојеће конкурсе 2021/22 у оквиру Хоризонт Европа програма, а у складу са Стратегијом паметне специјализација Републике Србије. У питању су два паралелна тренинга: тродневни тренинг намењен истраживачима и једнодневни за административно особље истраживачких институција.

 

Loading