ЋИРИЛИЦА | LATINICA

JRC

Обједињени истраживачки центар – ОИЦ

Обједињени истраживачки центар (Joint Research Centre-JRC), је генерални директорат Европске комисије и за њега је надлежан европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт Tibor Navracsics.

Мисија ОИЦ је да обезбеди научну и техничку подршку настанку, развоју, примени и контроли политика Европске уније. Као сервис Европске комисије, ОИЦ је референтни центар науке и технологије ЕУ. Близак процесу настанка прописа ОИЦ служи заједничким интересима земаља чланица ЕУ, при чему је независан од приватних и националних интереса.

Обједињени истраживачки центар чини 7 научних института смештених у 5 земаља (Белгија, Немачка, Италија, Холандија и Шпанија), са широким дијапазоном лабораторија и јединственом истраживачком опремом. Захваљујући развијеној сарадњи, приступ овим лабораторијама је омогућен великом броју научника из партнерских организација. ОИЦ има око 3000 запослених, од којих су 77% научници, и годишњи буџет од око 330 милиона евра за не-нуклеарна истраживања из Horizon 2020 оквирног програма за истраживање и иновације ЕУ и из EURATOM Research and Training Programme за нуклеарна истраживања. На тржишту ОИЦ зарађује пружањем услуга Европској комисији, индустрији, локалној самоуправи и др.

ОИЦ, суфинансирањем, омогућава истраживачима из Србије да учествују на радним састанцима који се организују у оквиру пројеката које релизују институти ОИЦ. Такође, истраживачи из Србије имају могућност да буду ангажовани у институтима ОИЦ.

>>>Извештај о раду за 2014. годину

 

Национална контакт особа је:
Јадранка Ђуричић,
тел: 062/88-69-107
е-mail: jadranka.djuricic@nuklearnniobjekti.rs

 

Loading