ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Јубилеј Универзитета уметности у Београду

Свечаном академијом у Ректорату, Универзитет уметности у Београду обележио је данас 60 година од оснивања.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је честитавши јубилеј указао да Министарство пружа пуну подршку унапређивању рада Универзитета уметности, и да поред редовног финансирања, први пут финансира исплату докторских академских студија, а од 2016. године Летњу уметничку школу у оквиру Пројекта “Интердисциплинарно истраживање  мапирања структура у природним и хуманим феноменима.

„Као високошколска установа од посебног друштвеног и образовног значаја Републике Србије, Универзитет  уметности данас промовише младе таленте из свих уметничких области, подстиче њихову креативност, прати савремена уметничка достигнућа и представља стуб интегрисања културе, уметности, образовања и традиције српског народа“, рекао је Шарчевић.

Министар културе Владан Вукосављевић поручио је да се образовању и култури морамо више посветити него до сада. “Можда је сада та епоха да ова генерација људи која се бави културом у ширем смислу, покаже да друштво има довољно снаге да културу схвати као једну од својих најважнијих тема. Да ли ћемо у томе успети показаће време, а ја на то гледам са оптимизмом”, рекао је Вукосављевић.

Подсетивши на важност јубилеја, ректор Универзитета уметности у Београду Зоран Ерић, рекао је да би требало да се замислимо над учињеним, сетити сјајних претходника, као и запитати шта остављамо онима који долазе после.

Универзитет уметности и Београду је најстарија установа посвећена високошколском уметничком образовању у Србији, која покрива широк спектар уметничких дисциплина груписаних на Факултетима музичке, ликовне, примењених уметности и драмских уметности. Од свог оснивања 1957. године до данас Универзитет уметности се развио у национални и регионални центар академског уметничког образовања.

Loading