ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Камен темељац за изградњу новог блока школе у Звечкој

У обреновачком насељу Звечка данас је положен камен темељац за изградњу новог блока истуреног одељења Основне школе „Јован Јовановић Змај“, у коме ће, осим нових учионица и кабинета, постојати и фискултурна сала, док ће постојећи објекат школе бити реконструисан.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је рекао да је образовање у Србији у успону и да ће ови радови много значити ђацима, јер ће имати боље услове.

Ово што се данас овде дешава је због вас, да би имали још боље услове него што имате сада, више учионица и кабинета и салу за физичко како би могли боље да се развијате и имате најбоље могуће услове као што имају деца не само у централним градским општинама него у најразвијенијим деловима света, истакао је министар.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је рекао да на овај начин градска власт показује да јој је сваки део престонице подједнако важан.

Пре неколико година смо рекли да у Београду неће бити разлике између центра града и било ког дела у приградским општинама. Неки су у то веровали, неки нису, али мислим да смо, бар када је у питању Звечка, показали да је то тако, рекао је Весић.

Он је рекао да је сваки део Београда важан и да изградња новог блока школе заокружује све што град ради у Звечкој.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је рекао да Србија има 1.104 села у којима има испод 100 становника од чега 200 села нема ниједног становника.

Хвала Влади Србије и министру Шарчевићу, Граду Београду и заменику градоначелника Горану Весићу што ми данас овде у Звечкој полажемо камен темељац наше будућности, рекао је он.

Навео је да ће ови радови показати да, поред свега осталог што ће бити урађено у том делу Обреновца, неће бити разлике између Звечке и Теразија.

Директорка канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан, Дубравка Негре, изразила је задовољство што учествују у овом пројекту и додала да на тај начин желе да подрже будућност Србије, а то су деца.

Када смо пре пар година процењивали, на захтев Владе Србије, оправданост ових улагања закључили смо да свака друга основна и средња школа у Србији немају фискултурну салу, да свака трећа захтева потпуну рехабилитацију и модернизацију, а свака четврта је старија од 60 година, рекла је Негре.

Навела је да су се зато и одазвали да подрже програм рехабилитације и модернизације основних и средњих школа широм Србије са 50 милиона евра од чега је, како је додала, 35 милиона већ исплаћено.

Вршилац дужности директора ЕПС-а Милорад Грчић је рекао да је данас важан дан и да ће ови радови значити и будућим генерацијама.

Око сто села у Србији нема деце. Тамо је бесмислено сада улагати, тамо је требало неко на време да размишља, да улаже и данас не бисмо имали празна села, рекао је он.

Навео је да то није случај са насељем Звечка где број становника расте и истакао да је морална обавеза да се у такве средине инвестира.

У новом блоку издвојеног одељења ОШ „Јован Јовановић Змај“ планира се изградња шест нових учионица, једног санитарног чвора, два кабинета, три канцеларије, библиотеке, сале за физичко васпитање са свлачионицама и санитарним чвором, са уређењем терена и приступним комуникацијама.

Постојећи објекат ће бити реконструисан тако да са дограђеним делом чини једну функционалну целину, а радови подразумевају пренамену постојећих просторија и санацију санитарних чворова.

Уговорена вредност радова је око 1,3 милиона евра без ПДВ-а.

Loading