ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Камен темељац за нови вртић у Лозници – 270 нових места

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и градоначелник Града Лознице Видоје Петровић положили су данас камен темељац за изградњу вртића у Лозници чиме ће бити обезбеђено 270 нових места за малишане. Вредност радова износи скоро 148 милиона динара, а радови на изградњи објекта требало би да буду завршени у року од 12 месеци.

Министар Ружић је истакао да изградња вртића и проширење капацитета ПУ „Бамби“ лепа вест за родитеље у Лозници јер ће се у великој мери смањити листе чекања за вртиће. Такође, предшколска установа растеретиће своје капацитете и постојеће групе, омогућиће се нова радна места и бољи услови за рад.

Министарство је средства за изградњу вртића у Лозници и партерно уређење дворишта обезбедило из кредита Светске банке путем пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“. Овај вртић је само један у низу који ће бити изграђен у оквиру овог Пројекта. До сада су изграђена три нова вртића у Дољевцу, Житорађи и Сремској Митровици, у току је изградња два у Крушевцу, a до краја године биће започети радови на изградњи и доградњи објеката у Прокупљу, Владичином Хану, Тутину, Смедереву, Шиду и Новом Пазару“, рекао је министар.

Он је додао да Министарство, уз подршку Пројекта и у сарадњи са Фондацијом „Новак Ђоковић“, изводи мање адаптације и пренамену постојећих простора у више градова чиме ће се обезбедити нових 100 соба за боравак 2.500 деце која ће се први пут укључити у програм предшколског васпитања и образовања. Према речима министра, паралелно ради и на унапређењу квалитета система предшколског васпитања и образовања и професионалног развоја запослених у предшколском систему, али и на јачању партнерства између предшколских установа и локалних институција у циљу унапређења инклузивног предшколског васпитања и образовања.

Министар је истакао да су капацитети за остваривање предшколских програма у Србији задњих година у порасту, јер и локалне самоуправе, у складу са својим надлежностима улажу у ову област и граде нове вртиће.

За достизање стратешких циљева Министарства који се односе на већу доступност различитих програма и облика васпитно-образовног рада са децом раног узраста, пружање подршке породицама у остваривању васпитне функције, професионализацију васпитача и инклузивно окружење, неопходно је додатно проширење постојећих просторних капацитета и оптимизација мреже предшколских установа у складу са потребама деце и породица у конкретним локалним заједницама“, рекао је Ружић.

Видоје Петровић, градоначелник Лознице, изражавајужи задовољство почетком грађења новог вртића истакао је да ће се сада у Лозници смањити листе чекања за упис у вртиће.

Нама требају млади, нови импулс живота. Мислим да смо сви заједно на најбољем путу да то реализујемо“, истакао је Петровић.

Пројекат инклузивног предшколског васпитања и образовања реализује се уз помоћ зајма Светске банке. Укупан износ зајма је 47 милиона евра. Циљ Пројекта је унапређивање квалитета предшколског система, с посебним нагласком на повећање доступности предшколског васпитања и образовања деци из друштвено осетљивих група. Пројекат у највећем делу обезбеђује изградњу нових или доградњу постојећих вртића у 35 јединица локалне самоуправе у Србији.

Loading