ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Караван ”Дух младости” у Сремској Митровици

Караван „Дух младости“ одржан је данас у Сремској Митровици. Отварајући Караван, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је значај увођења  дуалног и предузетничког образовања.

Ово је шести град у коме  „Дух младости“ наставља  пут кроз  Србију са јасним порукама, а  Сремска Митровица и Срем су добар пример симбиозе привреде и образовања, рекао је министар Шарчевић. Он је истакао да је за систем дуалног образовања заинтересовано око 2.000 компанија, а да је план да 3.500 ђака учествују у неком виду дуалног образовања.

Присутнима се обратила директорка Фондације Универекспорт, Оливера Ћирковић, рекавши да је та компанија 27 година део домаћег тржишта и да активно учествује у друштвено-одговорном пословању.

 У Министарству просвете смо пронашли изузетног партнера, односно, препознали смо пројекте којима можемо да се придружимо и у које верујемо. Први од  њих је дуално образовање. Оно што морам да признам јесте да су сва досадашња искуства позитивна и да ћемо и убудуће подржавати овакве пројекте јер циљ свега јесу деца, а опет онај крајњи циљ јесте знање, јер је то једина катагорија која се давањем увећава, поручила је Ђирковић.

Велико задовољство што је Караван „Дух младости“ у Сремској Митровици,  граду који је препознао значај дуалног образовања, изразио је и градоначелник Владимир Санадер.

Град ће и даље бити партнер у овом пројекту и са радошћу очекујемо Закон о дуалном образовању. Мислимо да ће кроз тај оквир све ствари доћи на своје место и да ћемо коначно моћи да кренемо у бољу будућност за све наше ђаке и студенте, који ће након завршетка својих школа и студија моћи да нађу запослење у граду поред Саве, у Сремској Митровици, рекао је Санадер.

Након свечаног отврања организована је  панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања, на којој су говорили саветница министра за дуално образовање, Габријела Грујић, помоћник министра за средње образовање и образовање одраслих, Александар Пајић, директорка људских ресурса „Фондације Универекспорт“, Наташа Вукоје, као и представници компанија „Тодебо“, „Митрос“, „Дадекс“ и „Хајлекс“. Такође, учествовале су и Прехрамбено-шумарска и хемијска школа и Техничка школа „Никола Тесла“ из Сремске Митровице, као и  Мачванска средња школа из Бољевца.

Манифестацији су присуствовали и министар пољопривреде и заштите животне средине, Бранислав Недимовић, директор „Ђенерали осигурања“ , Бошко Петровић и председник борда директора омладинске организације „Spirit of Youth“ Милош Обрадовић.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у фудбалу, одбојци на песку и баскету 3х3, као и да учествују у акцији „Згиб зона“ у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи.

Loading