ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Kасаловић: Подршка ученицима у дијаспори у учењу српског језика

Државни секретар Зоран Kасаловић изјавио је да је важна подршка ученицима у дијаспори у учењу српског језика и нагласио да Министарство просвете велики значај придаје овој теми.

Он је на конференцији са министром без портфеља задуженим за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђем Милићевићем,где је представљен програм мера за подршку учењу српског језика у дијаспори, рекао ће Министарство просвете пружити потребну подршку за реализацију ових мера.

„У Стратегији развоја образовања и васпитања до 2030. године постављен је као посебан циљ унапређен однос према српском језику и књижевности, као основним елементима националног и културног идентитета и унапређивање школовања на српском језику у дијаспори“, рекао је он.

Додао је да Министарство просвете образовно-васпитни рад на српском језику за ученике српског порекла у иностранству организује у 16 држава.

Подсетио је да је у сврху изучавања српског језика, културе и традиције Министарство просвете основало и Научно-образовни центар у Тршићу, где је протеклог лета за ученике и наставнике који су дошли из дијаспоре први пут организована Летња школа српског језика и културе „Лето у завичају“.

Важно је да заједно наставимо да пружамо потребну подршку ученицима у дијаспори и да допринесемо очувању нашег језика и традиције. Још једном хвала министру и уверен сам да ће ова два министарства тесно сарађивати у корист ученика који уче у земљама ван своје матице, на српском језику.

Loading