ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Кићовић: Школе на Косову и Метохији добро припремљене за повратак ученика у клупе

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Душан Кићовић обишао је у понедељак, 21. септембра 2020. године Основну школу „Краљ Милутин“ у Грачаници.

Иначе, основне и средње школе на Косову и Метохији, које функционишу у систему Владе Србије, почеле су у понедељак, 21. септембра 2020. године након тронедељене онлајн наставе непосредан рад са ученицима уз пуну примену мера заштите  против корона вируса.

Кићовић је након разговора са директорима школа у Грачаници изјавио да је задовољан како су школе припремљене за повратак ученика у клупе.

Сва стручна упутства која смо дали школама на територији Србије односе се и на Косово и Метохију. Ако се у групи инфицира двоје деце, та група ће прећи на онлај наставу, рекао је Кићовић.

Начелница школске управе за Косово и Метохију Јасмина Дедић потврдила је да су све школе спремне за наставу.

Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Слађана Марковић-Стојановић истакла да су Влада Србије и Канцеларија доказали колико се улаже у образовање на овим просторима.

Изградили смо и реновирали школе као и нова обданишта. Нов Средњошколски центар ће растеретити капацитете постојећих школа и деца ће боравити у простору каквом заслужују. Не улаже се само у Грачаници. У Лепосавићу је током лета реконструисано пет школских зграда. Изграђен је ученички дом и планира се изградња зграде Универзитета, рекла је Марковић-Стојановић.

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић изјавио је да је Одељење задужено за просвету и образовање при тој општини у сталној комуникацији са директорима школа, како би се настава нормално одвијала.

У српским срединама на Косову и Метохији ове године су уписана 1.133 ученика првог разред основне школе.

Државни секретар Душан Кићовић  обишао је данас и ОШ „Бранко Радичевић“, Гимназију, Техничку школу и Економско-трговинску школу у Косовској Митровици. Одржан је и састанак са директорима школа са Косова и Метохије на коме је било речи о моделима наставе, почетку школске године и другим темама у вези образовања.

Loading