ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Колеџице у Књажевачкој гимназији

Књажевачка гимназија упутила је подршку предлогу  Министарства просвете, науке и технолошког развоја за увођењe унифициране школске одеће. Реч је о школи у којој ученици на настaву долазе у „колеџицама“. На иницијативу Ђачког парламента Савет родитеља Књажевачке гимназије је још 2015. године једногласно прихватио идеју увођења унифициране школске одеће, коју су ученици назвали „колеџице“.

Иако, у наставку преносимо текст  који је за нови број школског гласника  „Прегледи“, написао професор Драган Јовановић.

                                    Ђачке униформе или колеџице

Повратак ученичких униформи у школе све извеснији *Ученици их радије зову колеџице* Осећај припадности, мање социјалне разлике.

 Идеју о ђачким униформама – колеџицама наша школа носила је више од десетак година. Сами ученици су дали назив колеџице, јер појам униформе још увек изазива неке негативне асоцијације.

Септембра 2016 године министар просвете Младен Шарчевић је поводом повратка униформи у школе изјавио:

“ Моје лично мишљење је да би ђачке униформе требало вратити у школе! Наравно, за тако нешто потребна нам је подршка наставника и родитеља, као и сагласност како би те униформе требало да изгледају.“

Идеја је представљена члановима Савета родитеља гимназије први пут 14.09.2015. године , а 27.10.2015 године професор Драган Јовановић презентовао је узорке будућих ученичких колеџица. Речено је да оне истичу осећање припадности, да ипак на неки начин смањују социјално-економске разлике и шаљу поруку задовољства ученика што похађају баш ову школу.

Ђачке колеџице су до детаља пажљиво осмишљене, дизајн је модеран, европски. Идеју и припрему за реализацију ђачких униформи дао је некадашњи професор ликовне културе Срђан Николчевић.

Иако су униформе још увек необавезне , преко осамдесет посто ученика купило је колеџице .Цена колеџица била је 2. 500 динара и могле су се платити у три рате.

Према анкети дневног листа „Блиц“ о предлогу Министарства, на питање „Да ли сте за то да се уведе обавезно ношење ђачке униформе“ , 71% анкетираних је сагласно , а на питање  „Да ли сте спремни да платите униформе“ , 69% је сагласно јер ће тако уштедети на куповини гардеробе.

Loading