ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Комитет експерата Европске повеље о регионалним или мањинским језицима

Канцеларија за људска и мањинска права организовала је 5. јуна 2015. године у Палати Србија састанак Комитета експерата Европске повеље о регионалним или мањинским језицима Савета Европе са представницима државних органа. Поред представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја, учествовали су и представници Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства правде, Министарства спољних послова, Министарства културе и информисања, Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Диетер Халвач члан Комитета експерата истакао је да је у Србији постигнут велики напредак у заштити мањинских језика, али да још увек постоји одређени број проблема у области образовања, употребе мањинских језика у правосуђу и од стране свих нивоа административне власти. Изразио је и забринутост да ће предстојећи процес приватизације медија довести у питање досадашњи ниво информисања на мањинским језицима у електронским медијима.

У образовању на мањинским језицима остварен је значајан помак, нарочито код буњевачког и влашког језика, нагласио је Стефан Оетер, други потпредседник Комитета експерата и известилац, и напоменуо да је потребно додатно мотивисати родитеље и децу да се деца школују на матерњем језику.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја истакло је да је израђен посебан акциони план за образовање националних мањина, који ће током јуна бити представљен националним саветима.

Посета Комитета експерата Републици Србији, у периоду од 3. до 5. јуна 2015. године, организована је у циљу сагледавања испуњавања обавеза које је Република Србија преузела приступањем овом међународном уговору. Током ове посете, чланови Комитета експерата Савета Европе су разговарали са представницима републичких, покрајинских и градских власти, као и са представницима националних савета националних мањина.

У организацији Канцеларије, Комитет експерата је у Новом Саду одржао састанке са представницима Секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Секретаријата за културу и јавно информисање, Секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и града Новог Сада.

Loading