ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Компанија Самсунг отворила Дигитални институт на Учитељском факултету у Београду

Дигитални институт, у који је компанија Самсунг уложила девет милиона динара, отворен је јуче на Учитељском факултету у Београду. Институт је осмишљен као центар у коме ће будући наставници усвајати нова дигитална знања и вештине, како би савремене информационе технологије касније применили у извођењу наставног процеса.

Отварању Института присуствовали су Снежана Марковић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, Данимир Мандић, декан Учитељског факултета у Београду и Милан Вујовић, директор маркетинга компаније Самсунг за Адриатик регију.

„Едукација је процес константног учења и усавршавања, алат за постизање успеха. Генерације и генерације деце које долазе биће информатички све писменије, те ће нова дигитална знања и вештине бити потребне сваком учитељу у извођењу наставе. Верујемо да ће се у Институту, на најбољи начин, упознати са предностима модерних технологија које омогућавају ефикасније и брже учење и праћење наставе, али и већу продуктивност у раду”, каже Милан Вујовић, директор маркетинга компаније Самсунг за Адриатик регију. Рад у Дигиталном институту студентима ће омогућити динамичнију наставу, праћење, мерење и вредновање њиховог рада са циљем подизања квалитета наставе, постизање вишег нивоа функционалног знања, као и боље разумевање садржаја.

„Очекујемо да ће на овај начин студенти бити знатно активнији на настави, да ће се кроз дискусију подстицати развој критичког мишљења и креативних потенцијала. Ово је за нас једна од најзначајнијих донација и уверени смо да ћемо сарадњу са Самсунгом наставити у обостраном интересу и популарисати нову концепцију наставе. У наредном периоду планирамо истраживања којима ћемо утврдити утицај нових технологија на мотивацију студената, квалитет знања и развој других способности, на промену положаја наставника који би требало да буде мање оптерећен рутинским пословима меморисања чињеница, излагања и оцењивања, а да више постане организатор, стратег и програмер“ – рекао је Данимир Мандић, декан Учитељског факултета у Београду.

Дигитални институт, који се састоји од две учионице, опремљен је са 50 Самсунг Галакси Таб А таблета и две паметне табле. Све је повезано са централним сервером који поседује базу свих података и мултимедијалних материјала за наставу.

Компанија Самсунг посвећена је унапређењу образовања у Србији и региону, настојећи да кроз различите пројекте младима омогући стицање дигиталних знања и вештина, како би кроз нове технологије унапредили процесе учења или стекли неопходна практична искуства. Отварање оваквог института је управо још један корак напред у остварењу идеје о модернизацији процеса учења. Корак који ће омогућити да нове генерације наставника у Србији буду спремне за дигитално доба и усвоје знања која ће им помоћи да савремене информационе технологије примене у пракси, у свакодневној настави.

 

Loading