ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Компанија Телеком Србија наградила тимове ученика који су израдили најбоље апликације

Компанија Телеком Србија наградила је мобилним телефонима тимове средњошколаца који су израдили најбоље апликације за мобилне уређаје у оквиру 8. Мтс апп конкурса.

Презентација апликација одржана је у Стартит центру у Београду. Према оцени жирија најбољи су били: Ципхер, тима „Хемичар и роботичар“ из Математичке гимназије из Београда, Колектор (Collector) коју је направио „KолТim“ из гимназије „Болyаи“ (Bolyai) из Сенте, затим апликација (X-Work)  тима „МАП“ из гимназије „Бора Станковић“ из Ниша, и апликације Vир спик „Vir speak“ и „Флукс“ тимова „SouthSerbia Džiberi“  и „Балтазар“ из гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша.

Пет тимова из Србије који су израдили најбоље апликације наћи ће се у конкуренцији са победничким тимовима из Босне и Херцеговине и Црне Горе у оквиру „Регионалног апп изазова“ који се ове године одржава у Подгорици. Победнике „Регионалног апп изазова“ очекује посета једној од водећих ИоТ конференција у Берлину, а биће додељена и специјална награда за иновативност.

Приликом презентација апликација Марија Бошковић из Телекома Србија рекла је да је „Мтс апп“ конкурс један од водећих пројеката у оквиру кампање „Покрећемо покретаче“.

Изузетно смо поносни на ђаке који су и ове године уложили велики труд да уз своје школске обавезе израде квалитетне и вредне апликације. И овога пута показало се да имамо генерацију спремну да озбиљно одговори на захтеве конкурса, показујући при том велику креативност и маштовитост у стварању апликација које имају практичну примену и представљају готов производ. На овај начин подстичемо нову генерацију Телекомових покретача, изјавила је она.

Телеком Србија од 2011. године са успехом организује овај конкурс намењен ученицима гимназија које раде према програму за таленте на пољу математике, информатике и рачунарства.

Број учесника и квалитетних апликација повећава се сваке године, тако да је овог пута 28 тимова из гимназија у Сенти, Новом Саду, Београду и Нишу представило 29 апликација.

Поред критеријума као што су оригиналност идеје, комплексност решења, иновативност и функционалност, жири је у обзир узео и друштвено одговорну намену апликација, као и њихов допринос унапређењу употребе мобилних телефона и уређаја.

Са идејом конкурса до сада је упознато 2.000 ученика, а 135 тимова презентовало је 141 апликацију. Конкурс је уврштен у селекцију престижне европске организације „ЦСР Jurop“, (CSR Europe) а подржава га и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Loading