ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Компаније донирале 75 лаптопова за потребе ПИСА тестирања у Србији

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и представници  компанија Комтрејд, Телегруп, Сага и C енд Т (S&T) потписали су данас Уговор о донацији 75 преносивих рачунара за потребе ПИСА тестирања у Србији.

Потписивању уговора у Министарству просвете присуствовао је и амбасадор САД Кајл Скат, који је иницирао ову донацију.

Ја сам био одушевљен што су у року од пет радних ове четири фирме које су партнери америчких ИТ компанија рекле да ће донирати 75 лап топова. Ово је одличан пример јавно приватног партнерства. Мислим да је то пут за Србију у будућности, казао је Скат захваљујући се компанијама донаторима.

Он је додао да су овакви програми партнерства важни и у САД и у другим земљама.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да министарство има велики задатак а то је набавка опреме потребне за дигитализацију школа, као и обука.

Обуку радимо. Опрему набављамо стално што са буџетских позиција што уз помоћ компанија и института. Овога пута је било потребно имати преносиве рачунаре да би могли да организујемо за 8.000 ученика ПИСА тестирање. У кратком року у више оd 200 школа морају да се тестирају ученици, казао је он.

Шарчевић је рекао да очекује боље резултате него на претходном тестирању.

Очекујемо да финансијска писменост допринесе бољем резултату. Боље резултате очекујемо када се спроведу све реформе у систему и начину рада, казао је он.

ПИСА истраживање (Programme for International Student Assessment) је највећа међународна процена знања петнаестогодишњака. У овом циклусу испитивања се очекује учешће око 80 земаља, међу којима је и Република Србија.

ПИСА 2018, поред математичке, језичке и научне писмености, испитује и финансијску писменост наших ученика рођених 2002. године, а резултати теста биће познати крајем 2019. године, када их ОЕЦД (The Organisation for Economic Cooperation and Development) званично објави.

Уговор са Министарством просвете данас су потписали Марко Братић из Комтрејда (ComTrade), ) Рајко Јовановић (S&T),  Владимир Вујиновић (Сага) и представник компаније Телегруп Бојан Вуковић.

Ови и постојећи рачунари омогући ће истраживачима да у релативно кратком периоду обаве испитивање ученика у више од 200 школа, чиме се осигурава успешно спровођење врло захтевних процедура ПИСА испитивања.

Прималац донације је Министарство просвете, науке и технолошког развоја а донација ће бити реализована до краја марта.

Loading