ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Конференција о вршњачком насиљу

У Дому омладине одржана је друга конференција о вршњачком насиљу у организацији Удружења „Друг није мета“. Конференцију је отворила Биљана Лајовић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја која је истакла значај мултисекторског приступа заштити деце од насиља са посебним фокусом на превенцију и превентивне активности.

Биљана Лајовић је такође говорила о новинама у оквиру усвојеног Закона о основама система образовања и васпитања које се односе на већу одговорност ученика, наставника и родитеља. Истакнуто је да је законом јасно дефинисана процедура покретања васпитно-дисциплинског поступка као и да је предвиђена мера изрицања друштвено-корисног односно хуманитарног рада за ученике која се се не може изједначити са друштвено-корисним и хуманитарним активностима које школа може да организује за све ученике.

На конференцији су покренуте бројне теме које се односе на превенцију вршњачког насиља-како формирати пријатељску атмосферу у вршњачким групама, како научити децу/ученике да конструктивно решавају конфликте, како да разумеју и уважавају друге али и своје потребе и границе, које технике можемо да користимо у циљу развијања асертивности код деце/ученика и друго.

Loading