ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Конференција „Учење кроз рад: пут ка могућностима“

Ученицима у Србији ће од септембра 2018. бити понуђено 10 нових образовних профила по дуалном моделу образовања, а у око 600 компанија широм Србије биће реализовано 30 образовних профила, речено је данас на међународној конференцији „Учење кроз рад: пут ка могућностима“.

Помоћница министра просвете Габријела Грујић рекла је да је кључна порука младима да образовање мора да постане филозофија живота, а да би то постало, одговорни за креирање различитих реформи и они који различите идеје примењују на образовне процесе морају да прибегну другачијој филозофији начина стицања знања.

Образовање није само стицање знање него начин на који наше младе људе учимо како да користе свој разум и како то други интересантнији модели и начини стицања знања постоје, каже Грујић.

Младима, наводи, треба омогућити да, уз јако важна теоријска знања, уче и кроз рад у реалном радном окружењу у коме ће стицати компетенције.

На нама је да им омогућимо квалитетне компаније и то да њихови власници за време боравка ученика у компанијама на учењу кроз рад препознају њихов квалитет и да их одмах након формалног школовања и запосле, рекла је Грујић.

Руководилац Центра за едукацију Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић рекла је да је по последњим подацима више од 1.200 компанија потписало изјаву о намери чврсте сарадње са школама у реализацији дуалног модела образовања, али да је позитивну оцену добило око 600 компанија које послују у 52 општине и града.

У тим компанијама ће се од јесени реализовати 30 образовних профила, каже Ковачевић.

Анализа коју је ПКС урадила у сарадњи са Националном службом за запошљавање је, наводи показала је да привреда и даље има изражене потребе за квалификованом радном снагом одређених профила, али да и даље на тржишту рада тих профила нема.

Шефица Одсека за развојну сарадњу у Амбасади Немачке у Србији Леони Рајмерс рекла је да је у Немачкој претходне године 250.000 младих успешно окончало дуално образовање и праксу за 150 различитих профила, од запослених у пивари до ИТ сектора.

За дуално образовање каже да је добар почетак каријере, те најавила наставак подршке Немачке Србији за развој средњег стручног образовања који ће омогућити бољи одговор на потребе тржишта рада.

Loading