ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Конкурс ,,Сви заједно за родну равноправност,,

Данас је одржана конференција поводом расписивања конкурса за ученике средњих школа „Сви заједно за родну равноправност“. Циљ конкурса је превенција родних стереотипа и свих облика родно заснованог насиља и дискриминације.

У складу са Споразумом о стратешком партнерству и сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Републике Француске, а у циљу јачања и промовисања образовне сарадње посебно у погледу промовисања родне равноправности и борбе против свих облика дискриминације Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Амбасада Француске у Србији и Француски институт у Београду покрећу пилот пројекат намењен ученицима у Републици Србији. Верујемо да ће овај Конкурс подстаћи младе да на креативан начин изразе и пренесу поруке равноправности, солидарности, ненасиља, међусобног прихватања и уважавања, истакао је министар Шарчевић.

Амбасадор Републике Француске у Србији Жан-Луј Фалкони (Jean Louis Falconi) током говора рекао је ,, Борба против стереотипа мора бити саставни део образовног система. Веома је важно пренети поруку младој мушкој популацији да ниједан вид насиља над женама, било да је реч о физичком или вербалном насиљу, не може да се толерише. Француска и Србија имају све разлоге да заједно напредују у овом правцу и разговарају о томе како да се смањи број жена и девојака изложених насиљу. Овај конкурс је илустрација те заједничке сарадње.

На Конкурс „ Сви заједно за родну равноправност“ могу да се пријаве ученици и ученице средњих школа у Републици Србији.

Loading