ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Конституисан Национални савет за високо образовање, за председника изабран проф. др Дејан Поповић

Нови сазив Националног савета за високо образовање данас је, избором председника, отпочео четворогодишњи мандат, уз поруку министра просвете, науке и технолошког развоја др Срђана Вербића да ће о томе како ће изгледати високо образовање у наредном периоду, много зависити од тог тела. За председника Националног савета, највише институције у Србији која је надлежна за обезбеђење развоја и унапређење квалитета високог образовања, једногласно је изабран проф. др Дејан Поповић и он је на тој позицији заменио проф. др Срђана Станковића.

Конститутивној седници присуствовали су и државни секретар за развој и високо образовање проф. др Зорана Лужанин и помоћник министра за развој и високо образовање др Милован Шуваков.
Заменик председника и генерални секретар Савета, тела које има 21 члана и у овом сазиву само једну жену, биће изабрани у наредном периоду, речено је на конститутивној седници Савета.
Министар Вербић је у обраћању члановима Савета рекао да то тело треба да буде спремно да мења и учини систем високог образовања бољим, за шта ће имати подршку Министарства.
Министар Вербић је изнео планове и преглед важних тема које се тичу Министарства и високог образовања, самим тим и Савета, а као приоритете навео повећање капацитета за иновације у друштву, што је, како је подсетио, важно и за саму владу Србије, затим повећање компетенција и развој образовног система.
Он је истакао да се у ресору просвете очекује рад на доношењу неколико закона, попут закона о студентском организовању, новог Закона о високом образовању, који треба да уреди нов начин финасирања високог образовања.
Такође, чека нас и рад на доношењу закона о националном оквиру квалификација и закон о регулисаним професијама, рекао је он и указао на велики допринос Министарства просвете у доношењу закона о платама.
Када је у питању рад Националног савета за високо образовање, приоритет је да се изјасни о броју буџетских студената по студијским програмима и да уреди статус Комисије за акредитацију и проверу квалитета.

Loading