ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Континуиран дијалог са синдикатима

Први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић разговарао је данас са представницима репрезентативних синдиката просвете о захтевима који су изнети у претходном периоду.

Ружић је рекао да, захваљујући дисциплини и поштовању мера, школе и даље нису место великог ширења заразе и да управо и због тих чињеница, Тим за школе може да донесе одлуку да се настава претежно одвија редовно или комбиновано.

У било ком тренутку, како због повећања броја заражених било запослених или ученика, локални кризни штаб може донети одлуку о онлајн настави, као мери заштите и превенције“, истакао је министар и напоменуо да постоји у већој мери разумевање да је непосредна настава најбоља за све, као и да је то мотив за додатно поштовање мера.

Просветни радници показали су и доказали своју спремност и вољу да деца најмање трпе и зато и постоји Тим за школе, Кризни штаб, па и дијалог са синдикатима, као места где разматрамо све изазове и налазимо решења. Разумем да не можемо имати потпуно задовољство свим донешеним одлукама, али оно што мора да се разуме је да постоји недвосимислена брига државе о просветним радницима у овим околностима, па и о њиховом генералном положају, што доказују и све претходне одлуке и активности Министарства просвете“, рекао је он.

Многи исказани проблеми захтевају интерресорни приступ и Министарство је упутило дописе ресорним министарствима и очекујемо сарадњу по сваком питању, речено је на састанку.

Синдикати су исказали и задовољство недавно донетом одлуком Комисије Владе Републике Србије о давању сагласности за расписивање конкурса на неодређено време за  2.500 упражњених радних места на којима сада запослена лица раде на одређено време.

Имајући у виду важне и вишеструке функције система предшколског васпитања и образовања у домену подршке деци и породици и укупног друштвеног, културног и економског развоја земље, актуелне уредбе Владе о мерама за превенцију и заштиту од вируса COVID-19, препоруке надлежних здравствених органа, препоруку за одлучивање о централизованом затварању предшколских установа на период од 5 дана могу дати само надлежни здравствени органи и Кризни штаб.

На седницама Тима за школе, анализирају се подаци у локалним самоуправама и из предшколских установа и доносе одлуке везано за предшколске установе. Министарство је става да у овом тренутку не постоје објективни показатељи да дође до затварања предшколских установа.

Када је у питању посебни колективни уговор за запослене у основним и средњим школама, као и у домовима ученика, на састанку је договорено да се ускоро потпише споразум о продужењу, а потом и анекс уговора, у складу са преговорима који се врше између четири министарстава и репрезентативних синдиката.

На састанку су учествовали Слободан Брајковић из Синдиката радника у просвети Србије, Валентина Илић из Синдиката образовања Србије, Владимир Аџић из Уније синдиката просветних радника Србије, Ружица Тодић Брдарић из „Независности“ и Босиљка Јовановић из Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања.

Loading