ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Континуирана провера уџбеника и њихова тачност

На часу географије 08. априла за ученике шестог разреда обрађена је лекција ,,Интеграциони процеси“ током кога је наставница говорила на тему Међународних организација. У склопу ове јединице ставља се акценат на мотиве интеграционих процеса као што су економски, политички, војно-стратегијски и указује на значај међународних организација попут ЕУ, УН, НАТО пакт и друге. Наводећи шта је програм и циљ НАТО организације изнела је да решава спорове међу зараћеним странама. Након бомбардовања 1999. године Косово и Метохија су стављени под управу УН како би се очувала безбедност становништва. Наша земља је чланица  Партнерства за мир од 2006. године, а та организација учествује у раду НАТО пакта.

Србија је у званичној спољној политици војно неутрална држава без обзира на чланство од 2006. године у Партнерству за мир.

Стручни сарадници, рецензенти који раде на садржају уџбеника морају да обрате пажњу на сваку реченицу која може да изазове полемике које нису у складу са политиком коју води Србија као и нарушавању територијалног интегритета. Очекујем и одговорност свих институција као што је Завод за унапређивање образовања и васпитања чија је надлежност праћење наставе и рад са саветницима, изјавио је министар Младен Шарчевић.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја континуирано ради на унапређењу и провери садржаја уџбеника како би се износила тачност података и то ће бити задатак и у наредном периоду..      

Loading