ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Борба против корупције у просвети

На иницијативу Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Агенција за борбу против корупције организовала је координациони састанак државних органа на тему корупције у просвети.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја при доношењу образовних политика и развоју система ,пре свега, заснива своје одлуке на неопходности да омогући квалитетно, доступно и ефикасно образовање за све ученике. Очување интегритета система и превентивно антикоруптивно деловање су принципи уграђени у сва законска документа која је Министарство доносило и на којима тренутно ради.

Квалитетни наставни материјали и уџбеници су значајан фактор доприноса постигнућу ученика и квалитету њиховог искуства у школи. У том смислу, један од најзначајних закона у просвети у протеклом периоду непобитно је нови Закон о уџбеницима. Овај закон не само да унапређује квалитет и доступност уџбеника већ има и уграђене антикоруптивне мере које су дуго изостајале на тржишту уџбеника.

Министарство се  обратило Агенцији тражећи стручну помоћ у борби против корупције јер се приликом имплементације овог Закона показало да је овај проблем нешто што превазилази деловање само једног ресора.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић обавестио је учеснике скупа о свим покушајима опструкције спровођења законских одредби, које су се неретко заснивале на личним нападима на функционере министарства и директан утицај на школе од стране интересних група.

С обзиром на озбиљност притисака са којима се Министарство суочава и на важност да се ова област уреди, закључено је да решавање проблема у поступку избора уџбеника захтева синхронизовано деловање свих надлежних државних органа и договорено је да се формира радна група, чији ће рад координирати Агенција за борбу против корупције, која ће анализирати слабе тачке у систему које повећавају интензитет ризика корупције у овој области и дефинисати одговарајућа решења.

На скупу, одржаном јуче, констатован је  несумњив пример покушаја опструкције имплементације законске регулативе, као и недопустив утицај од стране интересних група које своје деловање заснивају само на личној користи, а не на добробити ученика и због тога је неопходна заједничка акција у циљу превенције корупције у области тржишта уџбеника.

Саопштење и Агенције за борбу против корупције можете наћи на следећем линку http://www.acas.rs/10950-2/

Loading