ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ковачица: караван наиве

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовао је данас свечаном отварању изложбе ”Караван ковачичке наиве” у Ковачици. Реч је о   највећој изложби слика на отвореном најзнанчајнијих савремених сликара наивне уметности општине Ковачица.  Први пут насупили су заједно сви чланови галерије наивне уметности.

Отварајући изложбу, министар Шарчевић је рекао је да је караван наиве сјајна идеја  да са радном уметника из Ковачице треба да се упозна цела Србија. ”Задовољство ми је да сам на челу ресора просвете у земљи у којој је образовање на језицима националних мањина на највишем, европском нивоу”, истакао је министар.

У присуству великог броја грађана и истакнутих уметника из културног живота посетиоци су могли да се друже са уметницима и упознају са специфичностима и историјом ове уметности. Председник општине Ковачица Милан Гарашевић истакао је ковачичка наива својеврстан брен који је постао део идентитета Словака.  ”До сада је изложба опстајала захваљујући ентузијазму уметника. Сада се ствари мењају. Покренули смо овај караван како бисмо као општина на прави начин истакли њен значај и квалитет”, рекао је Грашевић.

Каратктеристика наивне уметности у Ковачици је снажна боја, док су мотиви углавном из живота и рада у сеоској средини. Краван наиве кроз Србију након Ковачице путује у Београд где ће од  27. марта до 02. априла Установи културне Влада Дивљан бити доступан љубитељима уметности. У Културном центру Новог Сада изложба ће бити представљена од 03. До 09.априла, када путује у Ниш, где ће за посетиоце бити отворена до 16. априла.

Ковачичка наива назив је за школу наивне уметности која се развила на простору Ковачице. Ово мало место од тридесетих година прошлог века задивљује свет својом уметношћу, посебно сликарством. Галерију наивне уметности током прошле годиине посетило је више од 18.000 туриста.

Loading