ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Креативност у дигиталном свету – оснаживање будућих лидерки кроз ИКТ вештине

Поводом Међународног дана девојчица у информационо-комуникационим технологијама (ИКТ), Фондација Петља, у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) и Министарством просвете, организовала је едукативну радионицу за ученице средњих школа.

Радионица је одржана у просторијама Мејкерс спејса Научног клуба Београд Центра за промоцију науке, а њен циљ је био да подстакне ученице да истраже различите могућности које област информационо-комуникационих технологија пружа и стекну увид у то које све нове дигиталне вештине могу да буду од значаја за каријеру у ИКТ-у.

Дигиталне компетенције и вешто коришћење дигиталних алата ће бити неопходни за готово сваки посао који након завршетка школовања будете радиле. И зато основе које данас добијате у школи, на часовима информатике су нешто што ће вам помоћи да се даље усавршавате и можда ће сутра баш нека од вас овде покренути свој стартап или компанију која ће се бавити вештачком интелигенцијом или био инжињерингом или неком потпуно новом облашћу коју данас не можемо ни да замислимо“, истакао је помоћник министра просвете за високо образовање Александар Јовић.

Моја порука за данас је да то није само овај један дан, већ да је сваки дан, дан девојчица у ИКТ-у. Чиме год се бавиле у животу, будите своје и храбре. Немојте да вам кажу да нешто не можете, па чак и ако некада не успете, то је потпуно у реду“ , изјавила је Јелена Ружичић, портфолио менаџерка УНДП-ја за дигиталне иновације.

Оно што видимо у директном раду са ученицима и ученицама, пре свега основних школа, кроз активности које организујемо јесте да у раном узрасту девојчице показују једнаку радозналост и интересовање за савремене технологије као и дечаци. На нама одраслима је да све младе девојке охрабримо и подржимо у томе да своју креативност и знање граде и у области информационо-комуникационих технологија“ истакао је Милан Симић, директор Фондације Петља.

Више од 20 ученица Гимназије и економске школе „Доситеј Обрадовић“ из Бачке Тополе учествовало је на радионици „Када човек и машина ћаскају: упознај DALL-Е“. Милан Личина, креативни директор ВИДРА и доцент на Универзитету „Метрополитан“ у Београду, помогао им је да направе своје прве кораке у уметности генерисаној вештачком интелигенцијом. Ученице су имале прилику да испробају један од популарнијих алата за генерисање слика из текстуалних упита – DALL-E. Осим тога, разговарале су о потребним вештинама за креирање дигиталне уметности и препрекама и ограничењима које намеће цртање речима.

Данас, желим да поручим нашим учесницама да је битно знати да постоје различити начини да будете успешне и храбре у одабиру ваших научних каријера. Чувени акроним СТЕМ показује нам да није довољно бити добар само у једној области, јер су у пракси неопходни флексибилност, тимски рад, отвореност за идеје и ослањање на друге научне области, које нам мењају приступе на сваком нивоу. Може вам се учинити, да је неопходна брзина, с обзиром на стање у науци, да се од вас очекују брзи резултати да бисте напредовали, и да се утркујете као да сте на олимпијади. Међутим, када се бавите оним до чега вам је стало, веома је важно да одвојите довољно времена да разумете суштину проблема, а онда ће резултат неминовно доћи као круна ваших истраживања и посвећености. Никада не оклевајте, захтевајте много од себе и постављајте амбициозне циљеве, чак и ако то не раде ни ваши родитељи, ни професори, ни средина“ поручила је Данијела Вучићевић в.д. директора Центра за промоцију науке.

Међународни дан девојчица у ИКТ-у се обележава сваког четвртог четвртка у априлу, а овогодишњи слоган je „Лидерство“ (енг. Leadership). Порука слогана је да истакне критичну потребу за јаким женским узорима у науци, технологији, инжењерству и математици (енг. Science, Technology, Engineering, Mathematics – STEM).

Овај догађај је организован у оквиру пројекта „Изградња кључних рачунарских компетенција – ка радној снази будућности“, који спроводи УНДП, у партнерству са Фондацијом Петља и Министарством просвете, а уз подршку Владе Републике Србије.

Loading