ЋИРИЛИЦА | LATINICA

„Кршење закона сигурно неће допринети враћању достојанства“

„Велика већина наставника у Србији ради нормално. Ти људи заслужују захвалност и поштовање због одговорности и посвећености свом послу упркос оправданом незадовољству због материјалног положаја своје струке“, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић.

„Влада Републике Србије се обавезала да ће кроз Закон о платама системски уредити примања у јавном сектору при чему ће материјални положај просветних радника бити побољшан и усклађен са одговорношћу и нивоом образовања запослених у просвети“, подсетио је Вербић поводом најаве Уније синдиката просвете радника Србије и Синдиката радника у просвети Србије да ће у уторак, 17. марта у појединим школама потпуно обуставити наставу, као и оцене да ће бити доведено у питање полагање завршног испита за матуранте.

Он је додао да је ученицима у 25 одсто школа у Републици ускраћено право на образовање.

„У тим школама руководство два репрезентативна синдиката, СПРС и УСПРС, инсистирају на штрајку док Влада Србије не да ‘гаранције када ће и на који начин просветним радницима бити исплаћена једна плата у циљу побољшања материјалног положаја’. Овакву гаранцију, нажалост, синдикатима данас нико не може да понуди“, додао је Вербић.

Поједини представници синдиката у штрајку у својим јавним наступима позивају и на кршење закона као вид радикализације штрајка. Овакве изјаве су неодговорне и крајње непримерене тешкој економској ситуацији из које можемо да изађемо само радом.

„Ускраћивање ђацима права на образовање, уцене и кршење закона нису начин на који ће просветни радници својој професији вратити достојанство. Посебан колективни уговор је намењен социјалним партнерима који су спремни да поделе одговорност за одлуке које доносимо. Без преузимања дела одговорности нема партнерства између државе и синдиката. Министарство просвете, науке и технолошког развоја жели да синдикатима у штрајку омогући потписивање посебног колективног уговора под истим условима под којим је већ потписан са друга два синдиката – онда када преузму своје обавезе и окончају штрајк од ког ђаци имају највише штете“, навео је Вербић.

Loading