ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Квалитет стручног образовања и обуке високо на листи приоритета Министарства просвете

У просторијама Министарства просвете организован је други састанак Радне групе Пројекта ,,Национална референтна тачка Србија 2 – стручно образовање и обука за будућност (VET4F)“, који Министарство просвете  и Агенција за квалификације реализују  уз подршку Европске извршне агенције за образовање и културу (EACEA).

Радну групу Пројекта чине представници: Министарства просвете, Агенције за квалификације, Канцеларије за дуално образовање и НОК, Завода за унапређивање образовања и васпитања, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања и Привредне коморе Србије, а његов циљ је осигурање квалитета средњег стручног образовања, са нагласком на разматрење могућности за примену Европског оквира квалитета стручног образовања – EQAVET, чиме би Србија још више приближила заједничком европском простору стручног образовања и обуке у коме већ дуги низ година

У складу са устаљеном праксом, чланови су међусобно разменили информације о актуелним активностима својих институција, које се односе на област стручног образовања и обуке и најавили најзначајније активности које се планирају у будућности.

Председник радне групе и координатор Националне референтне тачке за квалитет стручног образовања, руководилац групе за стручно образовање у Сектору за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Радован Живковић,  истакао је: „Тренутно је у току више активности којима Министарство просвете даје допринос унапређењу квалитета рада институција које пружају стручно образовање и обуке. Припремају се посебни програми обука за чланове школских тимова за квалитет као и методологија националног модела за сарадничко учење међу колегама различитих стручних школа. Обуке и методологија биће представљене јавности током пролећа ове године а у примени ће се наћи почев од наредне школске године.

Истакнуто је да ће Србија, у првој половини 2025. године, бити домаћин групи стручњака из Словачке, Словеније, Шпаније, Грчке и Португала, у оквиру размене искустава и међусобног учења на тему Развоја културе квалитета кроз организациони развој и лидерство. Истовремено наши стручњаци ће бити део интернационалних тимова који ће посетити Летонију, Румунију, Шпанију, Грчку и Литванију где ће са домаћинима разматрати различите теме везане за област стручног образовања и обуке које су у фокусу ових земаља.

Loading