ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Квалитетно образовање за сву децу

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је данас у Београду током разговора са комесаром за људска права Савета Европе Нилсом Муижниексом да се залаже за квалитетно образовање за сву децу и најавио да ће се повећати број личних асистената.

Задивљен сам нивоом ентузијазма којим ти људи раде. Имаћемо асистенте у већем броју, казао је Шарчевић.

Говорећи о специјалним школама Шарчевић је рекао је и да је план да око 80 деце иде у редовне школе, као и да се размишља да се примени модел који омогућава да деца која имају тешкоће да одређене ствари савладају у редовној школи.

Министар је казао да су законом предвиђене све могућности образовања – образовање код куће , као и образовање у болничким установама.

Комесара за људска права Савета Европе Нилс Муижниекс занимало је и колико су деца припадници ромске националне мањине укључена у систем образовања.

Министар просвете оценио је да је образовање ромске деце  квалитетно у градским срединама, у којима су у великој мери укључена у основно образовање, као и да се све више укључују у средњошколско и универзитетско образовање.

Држава има афирмативне мере када су у питању студије, посебно када је реч о студенткињама ромске популације, како би било једнако заступљене. Када је у питању средње образовање број кандидата је све већи, али свакако није довољан, навео је он.

Комесар за људска права Савета Европе пожелео је министру просвете да реализује све планове о којима је говорио, за које је оценио да су сјајни.

Loading