ЋИРИЛИЦА | LATINICA

„Мај месец математике“

Велика ми је част да отворим „Мај месец математике“. Са нескривеним задовољством могу да констатујем како је ово један од највећих научно-популарних манифестација у нашој земљи. Ово је већ четврта година заредом где имамо не само једну изложбу, не само једну манифестацију, него данас имамо на чак 12 локација догађаје посвећене математици – рекао је др Срђан Вербић министар просвете, науке и технолошког развоја на отварању

изложбе уметника и математичара Ринуса Рулофса „Визуелна математика“ у Галерији РТС-а.

Министар је навео да би се неко бавио математиком, мора да је воли и да јој се посвети. Према његовим речима, кроз овакве манифестације ми одгајамо нове генерације људи који ће имати другачији однос према математици. Изложбом уметника и математичара Ринуса Рулофса почео је „Мај, месец математике“, коју Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ организују на 12 локација у Београду, а манифестација ће трајати до 5. јуна.

Рулофс се користи геометријским формама и игром да повеже науку и уметност.

– Веома ме радује што је вечерас посећеност огромна. Могао бих пуно да причам о овој изложби. Као што видите овде постоји више од 200 експоната, тако да нећу ни да покушам да објашњавам математички аспект ове изложбе – испричао је Ринус Рулофс и додао да му је једна од главних инспирација у раду ренесансни уметник Леонардо да Винчи.

„Ринус Рулофс читав процес започиње одушевљењем које ствара жељу да се разуме оно што се види. Решавање оваквих загонетки често изазивају у уметнику нове идеје и нове креације“, наводи се у пропратном тексту уз изложбу. Уметник и математичар ће 6, 7. и 8. маја у Галерији РТС водити и неколико радионица намењених ђацима београдских школа, док ће 9. маја, у Коларчевом народном универзитету одржати предавање на тему „Визуелна математика“.

Цео програм „Маја, месеца математике“ може се погледати на званичном сајту манифестације хттп://www.цпн.rs/активности/м3-2015/ .

Loading