ЋИРИЛИЦА | LATINICA

мБот роботи за 344 школе

У оквиру акција Битка за знање и КОДирање данас су наставницима 40 школа из Београда и околине додeљени   мБот роботи. За мање од три месеца акције, захваљујући донорима,  Фонд Б92као  носилац  акције  успео је да обезбеди средстава за куповину неопходних количина мБот робота за све школе које су се пријавиле за учешће у акцији, реч је о  344 основне школе  из 201 града и општине у Србији.

Највећу донацију за куповину неопходних робота, за чак 213 школа, обезбедило је Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са УНДП Србија. Следећи корак је да до септембра покушамо да обезбедимо новац и за све  остале школе у Србији, рекла је Ана Брнабић, министарка државне управе и локалне самоуправе, и истакла важност тимског  рада министарског ИТ савета који је до сада предузео низ конкретних мера за развој ИТ сектора.

Мбот роботи су савремени наставни алати помоћу којих ће наши основци од 5. до 8. разреда у школама учити програмирање и кодирање. ”Програм информатике од следеће школске године биће веома озбиљан и са много елемената програмирања, па ће им ови роботи бити од велике важности. Акција је показала да су жеља за знањем и битка за знање део истог процеса. Верујем да ће и друга фаза бити успешно реализована”, рекао је Младен Шарчевић,  министар просвете, науке и технолошког развоја.

Већ у другој половини априла почиње КОДиграње, такмичење, када ће се и видети први резултати употребе робота и успешност обука, најавио је Веран Матић, директор Управног одбора Фонда Б92.

Након поделе робота у просторијама Научно-технолошког парка одржана је обука наставника за коришћење мБот робота као наставног алата.

Loading