ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Медицински факултет у Београду обележио 101 годину рада

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић честитао је данас професорима и студентима Медицинског факултета у Београду 101 годину успешног рада.

Он је рекао да тај факултет представља реномирану високошколску институцију и једну од највећих те врсте у Европи, како по броју наставника, тако и по броју студената.

Ваша одговорност према грађанима и држави је одувек била велика, која свакако произилази из природе вашег посла. Данас више него икада вам недвосмислено и гласно захваљујемо, јер сте радили преко својих могућности, капацитета, у својим личним биткама и проблемима, засукавши рукаве и без трунке размишљања спашавали нацију од ужасног вируса“, рекао је министар.

Како је рекао, ценећи пожртвованост и посвећеност овом циљу и представници владе су снажно апеловали на вакцинацију, уз редовне консултације и уважавање мишљења медицинског дела Кризног штаба у доношењу одлука свих ресора.

Да би лекари били најбољи могући у свом послу, јако је важно да се кроз образовни систем усаде праве вредности, љубав према послу, право знање и пренесе драгоцено искуство. Зато је важно да се стално преиспитујемо какав образовни систем, какве услове нудимо и да ли довољно мотивишемо професоре“, рекао је он.

Истакао је да је веома поносан јер су у овом мандату усвојене измене и допуне Закона о високом образовању ради унапређења истог, нови Закон о студентском организовању ради већег учешћа младих у доношење одлука, као и две важне стратегије – Стратегија образовања и васпитања и Стратегија науке.

Радимо на још пуно докумената и нових програма подршке, као и на још јачем позиционирању српске науке у свету, увезивању у међународне токове како би наши кадрови имали што више опција, што боље услове рада у Србији и тако баш овде остали и живели“, рекао је министар Ружић.

Он је на скупу поручио да у Министарству просвете, науке и технолошког развоја имају саговорника, неког ко ће саслуша и одговори на потребе, као и подршку за иновирање студијских програма и даље унапређење услова рада.

Задовољство ми је и да најавим да ћемо финансијски подржати Медицински факултет следеће године за инвестиционе радове“, рекао је министар.

Loading