ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Међународна конференција у Венецији

УНЕСКО је од 2. – 4. маја 2018. у Венецији организовао међународну конференцију „Изградња капацитета за превенцију насилног екстремизма у државама југоисточне Европе“ на којој су као представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја учествовале Весна Недељковић, помоћница министарства за предшколско и основно образовање и васпитање, Биљана Лајовић, специјалиста школске психологије задужена за рад на превенцији насиља, а у име Министарства спољних послова Немања Грбић, генерални секретар за сарадњу са УНЕСКО-м.

 На конференцији је истакнуто да је насилни екстремизам озбиљна претња сигурности свих држава у свету, и да образовање има веома значајну улогу у превенцији. На то је указано и у различитим УН документима релевантним за ову област која су усвојена током 2015 и 2016.године.

 Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја презентовали су искуства Србије у заштити од свих облика насиља, рад на развијању толеранције, уважавања различитости, капацитета за ненасилно решавања конфликата, као и укључивање у нека истраживања екстремизма.

 Са представницима држава југоисточне Европе су размењена искуства и анализирани изазови, капацитети, приоритетне области деловања, могућности за сарадњу на нивоу региона, као и са УНЕСКО-м. То је била основа за почетак рада на концепту Акционог плана за превенцију насилног екстремизма који Министарство просвете, науке и технолошког развоја треба да развије у наредном периоду.

Loading