ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Међународни дан сећања на жртве Холокауста

Министар просвете, науке и технолошког развоја, Бранко Ружић, обратио се видео поруком  комеморативном скупу Европске јеврејске асоцијације, организоване поводом обележавања Међународног дана сећања на Холокауст.

Министар је нагласио да  Министарство просвете, науке и технолошког развоја, врло предано и посвећено поклања дужну пажњу образовању о Холокаусту, редовно учествује у догађајима организованим од стране Међународне алијансе за сећање на Холокауст (ИХРА),  велики број наставника и ученика остварује наставне и ваннаставне активности у основним и средњим школама, а у време пандемије, забележено је значајно присусутво наставника на свим стручним међународним обукама посвећени Холокаусту.

У складу са насловом овогодишње кампање #NotOnMyWatch, подсећамо да је потребно да останемо будни и опрезни, како бисмо сачували свет од неке сличне катастрофе какав је био Холокауст, односно, потребна је недвосмислена и интезивна активност на пољу образовања о Холокаусту, историје страдања у Другом светском рату, промоције културе сећања и борбе против антисемитизма, и свих облика ксенофобије“, рекао је министар.

Он је истакао да српски народ веома добро разуме шта је Холокауст и дубоко осећа патње јеврејског народа.

Српски народ је и сам страдао током Другог светског рата од истих организатора те светске катастрофе. Сагласно томе, сада и овде, желим да изразим наше  чврсто опредељење и спремност да будемо на стражи, како се никада,  нигде и никоме не би догодио Холокауст“ закључио је Ружић.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележава се данас. Подсећа на дан када је ослобођен концентрациони логор Аушвиц, где је умрло више од милион затвореника, углавном у гасним коморама током Другог светског рата.

 

Loading