ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Међународног сајма образовања ”Путокази” – други дан

Другог дана 12. Међународног сајма образовања ”Путокази” на Новосадском сајму представиле су се Медицинска школа др Андра Јовановић Шабац, Угоститељско-туристичка школа са домом ученика из Врњачке Бање и Машинска школа Панчево

Школе су кроз практичне примере представиле смерове који се у њима похађају. Тако је Медицинкса школа представила општи и санитарно еколошки смер. Зубни техничари су домонстрирали моделовање, обликовање, израду и фиксацију зуба. Лабараторијски техничари су одређивали криве групе и приказали хистолошке препарате, ткива и елемената крви. За лепо лице били су задужени ученици који похађају смер фармацеутски техничар. Они су показали како се праве препарати за негу и чишћење лица, али и како се испитују и праве лекови и производи за негу тела. Гинеколошко-акушерски смер акценат је ставио на промоцију дојења. Наравно, посетиоцима сајма су се представили и будући физиотерапеути.

Након њих штанд су преплавиле кулинарске ђаконије. Своје знање и вештине показали су ученици Угоститељско-туристичке школе из Врњачке Бање. Кулинарски техничари сервирали  су: хроно тањир, воћну палму, чоко фронталну, хладну закуску и канапее. Посетиоци су били нарочито заинтересовани за технику резбарења воћа и поврћа. Док су сладокусци уживали у понуди посластичара, коју је између осталог чинила и торта ”Путоказ”.

Презентација механотронике и компјутерско конструисање и управљање били су задатак за ученике Машинске школе Панчево. Из области механотронике презентовани су: ПИЦ и Ардуино, затим ПЛЦ-фесто станице, који се програмирају за бројне функције савремених уређаја, а лего роботом ЕВ3 демонстриран је и рад технологије робота.

Када је реч о компијутерском конструисању и управљању представљени су 3Д штампач и скенер, а посетиоци Сајма су могли да виде и како се праве 3Д модели и добију мини бисту од пластике.

Loading