ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Међусекторска студијска посета Израелу у циљу унапређивања бриге о менталном здрављу деце и младих

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја учествовали су, као део делегације Србије, на десетодневној обуци о унапређивању менталног здравља  деце и младих у Израелу.

Обуке је организовала Израелска развојна агенција Машав, која је окупила је израелске стручњаке који су српској делегацији пружили интензивну десетодневну обуку и стручна предавања о менталном здрављу младих у заједници. Студијска посета је обухватила и посете рехабилитационим центрима, и другим видовима бриге о менталном здрављу под управом израелских министарстава здравља, образовања и социјалне заштите.

Представници Министарства представили су активности предузете у протеклом периоду и истакли да је унапређивање менталног здравља деце и младих представља једну је од активности Министарства просвете науке и технолошког развоја која се појачано реализује у време пандемије и стреса коме су изложени млади у ситуацијама смањених социјалних контаката и бриге за очување здравља.

Они су истакли да су у претходном периоду организоване онлајн обуке за 1.800 стручника сарадника за унапређивање компетенције Одговоран однос према здрављу и обуке школа за примену програма Јаке породице и Вештине за адолесценцију (УНОДЦ). У припреми су и четири нова програма обука.

Студијска посета Израелу реализована је у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, а уз подршку Министарства иностраних послова Израела и Норвешке амбасаде.

Делегацију из Србије је формирало Министарство здравља Републике Србије, а чинили су је представници Министарства здравља, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства за рад, запошљавање, борачку и социјалну политику, универзитетски професори, професионалци из области здравствене и социјалне заштите, као и представници организација цивилног друштва.

 

Loading