ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Микро:бит уређаји ускоро у свим основним школама

У оквиру пројекта „Школе за 21 век“ у хотелу Метропол у Београду додељено је 17.500 микро:бит уређаја за још 480 школа. Oви уређаји ће помоћи основцима да лакше савладају основе програмирања.

Министар просвете Младен Шарчевић захвалио је Британском савету на помоћи да се унапреди и осавремени образовни процес у Србији.

Он је подсетио на реформу образовања која је у току, у оквиру које је, између осталог, као обавезан предмет уведена информатика од петог разреда, а у гимназије – специјализована одељења за ученике надарене за информатику.

Шарчевић је нагласио да је важно међупредметно повезивање и оценио да ђаци воле такав начин рада.

Министар је навео да се планира оснивање клубова за програмирање у школама које су укључене у пилот пројекат једносменског рада.

То је програм која ће бити понуђен ученицима ових школа и који им омогућава  развијање критичког мишљења, решавања проблема и употребу дигиталних технологија, рекао је Шарчевић.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да је до сада подељено 12.000 уређаја а да ће  укупно бити уручено 35.000 џепних компјутера за програмирање. Она је изразила захвалност Британском савету, који спроводи поменути пројекат.

Премијерка је подсетила на то да је улагање у образовање стратешки приоритет Владе Србије и да од спровођења реформи у тој области зависи како ће изгледати наша земља у 21. веку.

Директорка Британског савета у Србији Клер Сирс подсетила је да је програм почео као пилот пројекат у 60 школа, а да је у прошлој и овој школској години проширен на све основне школе.

Како је рекла,  учење са миктобитовима постало је забавно деци, ђаци су мотивисанији да раде и развијају критичко мишљење при решавању проблема.

Британска амбасадорка у Србији Шан Маклауд  је  рекла да је поносна што њена земља помаже ученицима да стичу вештине потребне за изазове и технолошку будућност.

Догађају су присуствовали и помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање Милан Пашић, бројни директори и наставници школа у Србији.

Како изгледа примена микробитова  у пракси приказали су ученици школа које су већ добиле микробитове. Ученици ОШ „Свети Сава“ из Ниша направили су метеоролошку станицу и на тај начин повезали програмирање, информатику и физику, док су ђаци ОШ „Краљ Петар Прави“ направили хранилицу за животиње.

„Школа за 21. век“ је трогодишњи програм који финансира Влада Велике Британије преко Британског савета, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја  и Владе Србије.

Loading