ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Милићевић отворио 11. куп математике

Вршилац дужности министра просвете Ђорђе Милићевић отворио је данас 11. Куп Математичке гимназије и том приликом изјавио да се у школама у Србији традиционално негује математика као наука и да Србија има велики број талентованих ученика.

Да су наши ученици раме уз раме са својим вршњацима из целог света, а често и испред њих, несумњиво сведоче бројни успеси на међународним такмичењима на којима својим знањем на најбољи начин промовишу своју школу, своју земљу и свој народ“, рекао је вршилац дужности министра просвете Милићевић.

Он је нагласио да су знање и енергија које млади поседују покретачи будућег развоја наше земље и додао да у даљем учењу и напредовању ученици имају подршку својих наставника и читавог просветног система.

У гимназијама широм Србије доста је одељења специјализованих за ученике надарене за математику, а Математичка гимназија са правом има и са успехом носи статус школе од посебног националног значаја“, рекао је Милићевић и додао да  Министарство просвете сваке године помаже реализацију такмичења и смотри и стипендијама и кредитима подстиче најбоље ученике и студенте да наставе школовање са високим постигнућима.

Вршилац дужности министра просвете истакао је да је велика част бити у друштву више од стотину младих и талентованих ученика из Србије, али и из Немачке, Бугарске, Хрватске, Румуније, Словеније.

Сама чињеница да учествујете на 11. Купу Математичке гимназије, који је највећи скуп оваквог типа у Србији, али и у региону,  говори да су данас овде се нама најбољи од најбољих. Циљ овог скупа, у организацији Математичке гимназије и под покровитељством Министарства просвете, је да подстакне размену идеја и популаризује математику, физику, информатику, али и шах, међу младима“, поручио је Милићевић.

Свечаном почетку 11. купа математике присуствовао је и градоначелник Београда Александар Шапић.

Loading