ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Милићевић: Србија учествује у бројним иницијативама и процесима сарадње које је покренула ЕУ

Република Србија учествује у бројним иницијативама и процесима сарадње које је покренула Европска унија у циљу унапређења образовног система кроз размену знања и ресурса са ЕУ и земљама окружења, изјавио је данас вршилац дужности министра просвете Ђорђе Милићевић на сесији у оквиру „ЕУ недеље могућности“.

Велико ми је задовољство што данас имам прилику да присуствујем овом важном скупу на коме грађани на једном месту могу да сазнају више о могућностима које, у различитим областима, нуде фондови ЕУ, као начин за реализацију неких иновативних и креативних идеја“, рекао је Милићевић.

Он је истакао да је Европска унија дугогодишњи партнер Републике Србије, и један од највећих донатора.

Милићевић је навео да Србија учествује у бројним иницијативама и процесима сарадње у области образовања и да је један од примера успешног учешћа Србије у програмима Европске уније учешће у програму Еразмус плус.

Реч је о највећем програму Европске уније за образовање, младе и спорт, путем којег се финансирају пројекти мобилности и сарадње. Циљ ових пројеката је унапређење институционалних и људских капацитета у овим областима“, казао је он и подсетио да од 2019. године Србија учествује пуноправно у Еразмус плус програму.

Према његовим речима, током досадашњег учешћа у овом Програму, установе и организације из Србије биле су координатори или партнери на више од 5000 пројеката.

Учешће у Еразмус плус програму наставиће да помаже константном развоју образовног система Републике Србије. У том смислу, учешће у овом Програму доприноси између осталог побољшању нивоа кључних компетенција и повећању запошљивости студената и младих, примени иновативних пракси кроз сарадњу установа, као и инклузији у образовању, као још једном од приоритета Владе Републике Србије“, казао је Милићевић.

ЕУ недељу могућности која се одржава од 21. до 26. јуна партнерски организују Делегација ЕУ у Србији и Влада Републике Србије.

Фото: ТАНЈУГ

Loading