ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Милићевић обишао кандидате који полажу пријемни за упис на ФОН

Вршилац дужности министра просвете Ђорђе Милићевић обишао је данас кандидате који на Београдском сајму, полажу пријемни за упис на Факултет организационих наука Универзитета у Београду. Он је заједно са деканом проф. др Миланом Мартићем, будућим бруцошима пожелео успех на пријемном и истакао да „повећање броја високообразованих људи и повећање квалитета њиховог образовања представља стратешки циљ Србије, те да је то један од најважнијих услова за даљи развој наше земље“.
Задовољство ми је што сам данас овде и што имам прилику пожелим срећу кандидатима који полажу пријемни испит за упис на студијске програме основних академских студија на Факултету организационих наука Универзитета у Београду. Надам се да ће сви уписати жељени студијски програм. Иако знам да је ово стресан период за све будуће бруцоше, сигуран сам да им је средња школа пружила довољно знања за полагање пријемног, рекао је Милићевић.
Он је навео да је Влада Републике Србије донела одлуку да у академској 2023/24. години финансира студије за 17.822 студената прве године студијских програма основних струковних, основних академских и интегрисаних студија на факултетима и универзитетима чији је оснивач Република.
Влада Србије настоји да у континуитету унапређује услове за студирање на факултетима, у прилог томе је и нова савремено опремљена зграда Факултета организационих наука, која је отворена у априлу прошле године. У изградњу новог објекта површине 6.061 квадрата, уложено је 9,3 милина евра. Проширењем капацитета створили смо услове за упис већег броја студената, те ФОН данас може да упише 590 студената уместо ранијих 390 студената на студијском програму Информациони системи и технологија, односно 390 студената на студијском програму Менаџмент и организација, што је посебно важно јер је интересовање за упис на овај факултет из године у годину све већи“, навео је министар.
Он је истакао да предстоји велико улагање у изградњу, реконструкцију и опремање зграда факултета широм Србије у последњих двадесет, тридесет година.
Биће то највећи подухват у погледу улагања у инфраструктуру укупно 15 факултета у које ће бити уложено 155 милиона евра, од чега је 95 милиона евра обезбеђено из зајма Развојне банке Савета Европе. Овај велики инвестициони пројекат „Унапређење универзитетске инфраструктуре“ започет је прошле године и реализоваће се до 2026. године, а односи се на изградњу и опремање нових објеката факултета и проширење постојећих објеката укупне површине 90.600 м2“. навео је министар.
Будуће бруцоше, заједно са министром и деканом, обишли су и државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић и помоћник министра за високо образовање др Александар Јовић.
Loading