ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар примио добитнике Светске организације за интелектуалну својину

Министар просвете науке и технолошког развоја Младен Шарчевић примио је данас бивше ученике београдске Електротехничке школе „Никола Тесла“ који су добили од Светске организације за интелектуалну својину признање за проналазак е-лабораторије за обновљиве изворе енергије. На челу делегације која је радила на пројекту је професорка Јасна Ристић.

Изузетна ми је част што овако млади људи освајају престижна признања широм света и представљају нашу земљу. Радимо на томе да млади људи имају све услове како би се посветили науци у Србији и не одлазе у иностранство, потенцира министар Шарчевић.

Будући научници Филип Живојиновић, Андреј Шавикин, Богдан Јовановић, Андреј Стамболиј, Урош Поповић и Марко Врачарић се труде да раде квалитетно како би били препознати од стране оних који процењују њихов рад.

Радили су на познатом концепту производње електричне из сунчеве енергије помоћу портабилне метео-станице, која је мерила многе факторе као и положај Сунца. На основу овога аутоматски је прилагођаван положај соларног панела како би имао што боље искоришћење објашњавају млади научници.

Аутори су дали приказ плана за будућа истраживања као могућност надоградње постојећег решења са циљем још прецизнијег и поузданијег рада.

Loading